20/06/2023
Kirjoittanut: Janne
Vappuna saatiin nauttia ensikertaa AntBrewn valmistamaa olutta, jonka valmistamiseen on käytetty Vesijärven hoitokalastussärkien uimarakkoja. Ensi viikolla on mahdollisuus päästä maistamaan Vesijärven särjistä tehtyjä herkullisia ruoka-annoksia kolmessa lahtelaisessa ravintolassa.
Savustettuja Vesijärven särkiä. Kuva: Jari Järvinen
Suomessa on valtavasti hyödyntämättömiä kalaresursseja. Samalla, kun kalan hinta jatkaa nousuaan, jää paljon ns. vähempiarvoista kalaa käyttämättä. Viime vuoden loppupuolella käynnistyneen projektin päättää Vesijärvi-menu, jonka annoksissa päästään nauttimaan Vesijärven särjistä. “On tärkeää, että ihmiset oppivat arvostamaan ja kokeilemaan useampia kalalajeja. Särkikalojen imago on parantunut huomattavasti viime vuosina, mutta vielä on tekemistä”, kertoo projektin vetäjä, kalatalouskoordinaattori Janne Niemimäki Sisä-Suomen kalatalousryhmästä.
“Hoitokalastuksella pyritään muokkaamaan vesistön kalakannan rakennetta vähentämällä särkikaloja, kuoretta ja pieniä ahvenia”, selventää Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön vesistöasiantuntija Anna Hakala. Vesijärveä on hoitokalastettu jo 1980-luvulta lähtien ja järven tila onkin parantunut huomattavasti vuosien saatossa, mm. hoitokalastuksen ansiosta. Järven ekologista tilaa voidaan siis parantaa syömällä kaloja, kuten särkiä, jotka pöllyttävät ravinteita järven pohjasta.
Lahden kaupungin hoitokalastajat työssään. Kuva: Juha-Pekka Huotari, Lahden kaupunki.
Salpausselän kala on ollut alusta asti mukana projektissa. Niemimäki kävi käsittelemässä särkiä kalayrityksen tiloissa, ottaen niistä talteen uimarakot, joita myöhemmin käytettiin oluen kirkastamiseen. Peratut kalat savustettiin ja haudutettiin kypsiksi eli confattiin. “Confaamalla särjen ruodot pehmenevät, eivätkä tunnu suussa”, selittää valmistustapaa Salpausselän toimitusjohtaja Jari Järvinen. Salpausselän kala haluaa valmistaa jatkossakin erilaisia jalosteita särkikaloista. Järviselle on myös tärkeää, että heidän yrityksensä on mukana kestävässä kehityksessä ja on osa järvikalan uutta nousukautta.
Vesijärvi-menu projektiin lähti mukaan kolme lahtelaista ravintolaa; Taivaanranta, Kokka ja Malskin Bistro. Kaikille ravintoloille on tärkeää lisätä vajaastihyödynnettyjen kalojen arvostusta. Myös nopeasti nousseen lohen hinta innostaa ravintoloita kokeilemaan muita lajeja. Kaikki mukana olevat ravintolat pyrkivätkin tarjoamaan jatkossa enemmän kotimaista lähikalaa ruokalistoillaan. “Paikallisten raaka-aineiden käyttö, järvestä, metsästä ja pelloilta sekä paikallisilta toimijoilta, kuuluu Taivaanrannan keittiön ruokafilosofiaan”, kertoo Taivaanrannan keittiöpäällikkö Niko Nyman. Taivaanrannassa annoksia on tarjolla 9–14.5. välisenä aikana. Malskin Bistrossa kala-annoksia pääsee maistelemaan 13-14.5. ja Kokassa puolestaan 13-15.5.
Vesijärvi-menu on osa Sisä-Suomen kalatalousryhmän Lähikalan arvoketjun kehittäminen Sisä-Suomessa -hanketta. Mukana projektissa on ollut Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021-projektin ja Lahden kaupungin lisäksi Salpausselän kala sekä lahtelaiset ravintolat; Taivaanranta, Kokka ja Malskin Bistro.
Lisätietoja:
Janne Niemimäki
Kalatalouskoordinaattori, Sisä-Suomen kalatalousryhmä
044 744 0396, janne.niemimaki@paijanne-leader.fi
Jari Järvinen
Toimitusjohtaja, Salpausselän kala
041 730 5884, jari@retsbol.fi
Ravintolat:
Taivaanranta: niko.nyman@teerenpeli.com
Kokka: joshua@bistrokokka.fi
Malskin Bistro: mikko.lehto@cmbravintolat.fi
Yhteistyöllä kohti kestävää kalastusta -tilaisuus Heinolassa 5.11.2024
13/09/2024
Yhteistyöllä kohti kestävää kalastusta -tilaisuus Hartolassa 16.10.2024
Yhteistyöllä kohti kestävää kalastusta -tilaisuus Asikkalassa 9.10.2024
11/09/2024
Sisä-Suomen ja Kuha-Suomen Kalaleaderien Kasvua Kalasta -tilaisuudet syyskuussa 2024
14/08/2024
Kalastuksen Mestari-Kisälli 2 -hanke etenee
31/07/2024