Kalaparlamentti 21.9.2022

19/06/2023

Kirjoittanut: Janne

Päijänne-Leader

Sisä-Suomen Kalaleaderin ensimmäinen Kalaparlamentti järjestettiin 21.9.2022 klo 13 etäyhteyksin. Kalaparlamentin tarkoituksena on koota kala-alan yrittäjät ja kehittäjät yhteen kuulemaan mielenkiintoisista alan asioista ja uutisista. Samalla toimijat pääsevät kertomaan kokemuksistaan ja pääsevät verkostoitumaan toisten kanssa.

Ensimmäisessä tilaisuudessa kerrottiin itse Kalaparlamentista ja pohdittiin miten tavoitettaisiin parhaiten mahdollisimman moni asiasta kiinnostunut mukaan tilaisuuksiin. Nyt tilaisuus järjestettiin vain etäyhteyksin ja linkkiä teamssiin jaettiin avoimesti sosiaalisessa mediassa ja kutsu tilaisuuteen lähetettiin tiedossa oleville toimijoille myös mm. sähköpostitse. Tällä kertaa osallistujia oli parhaimmillaan 14 henkilöä. Kalaparlamentin on tarkoitus kokoontua kahden kuukauden välein ja toivottavasti yhä useampi osallistuu parlamenttiin, kun siitä on vakiintunut tasaisin väliajoin kokoontuva tiedotusfoorumi. Toki tällä kertaa ajankohta osui keskelle hyvin kiivasta kalastussesonkia, eikä kaikilla ole mahdollisuutta osallistua muiden kiireiden vuoksi. Tämän vuoksi Kalaparlamenteista kootaan jälkeenpäin lyhyt tiivistelmä, jotta kaikki halukkaat pääsevät tarkistamaan minkälaisia asioita tilaisuudessa käsiteltiin sekä listataan tilaisuudessa tulleita vinkkejä/linkkejä ja muita hyödyllisiä asioita.

21.9. Kalaparlamentissa esiin tulleet asiat ja esitykset:

  • Janne Ruokolainen (kalatalousaktivaattori, Sisä-Suomen Kalaleader), kertoi itse Kalaparlamentista ja sen toiminta-ajatuksesta.
  • Janne Niemimäki (kalatalouskoordinaattori, Sisä-Suomen Kalaleader), esitteli elokuussa 2022 alueen kalatalouden toimijoille järjestetyn kyselyn tuloksia ja pohdintoja sen pohjalta. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää minkälaisia toimitiloja (lähinnä pakastetiloja) yrittäjiltä löytyy ja olisiko heillä kiinnostusta kehittää yhteisiä uusia/kunnostettuja tiloja. Esitys
  • Antti Kinnunen (projektipäällikkö, XAMK) kertoi kala-alan logistiikasta ja sen tehostamisesta. XAMK:n Kalastusketjun toiminnanohjauksen kehittäminen –hankkeessa pureuduttiin Itä-Suomen logistisiin haasteisiin ja mahdollisiin ratkaisuihin. Esitys
  • Jorma Kirjavainen (johtava kalatalousasiantuntija, Pohjois-Savon ELY) jakoi tietoa uudesta EMKVR-ohjelmakaudesta ja kertoi miten sen valmistelu ja täytäntöönpano on edistynyt. Lisäksi hän kertoi minkälaisia rahoitusmahdollisuuksia uusi ohjelmakausi tuo tullessaan. Esitys
  • Esitysten jälkeen (ja niiden aikanakin) osallistujat keskustelivat päivän aiheista ja vähän muistakin mielenpäällä olleista asioista. Tässä linkkejä, joita jaettiin Kalaparlamentissa:
  • Kalaparlamentin lopussa pohdittiin seuraavaa tapaamista, alustavasti päädyttiin marraskuun loppupuoleen tai joulukuun alkuun, jolloin muikun mätikausi on jo ohi. Tilaisuus on mahdollisesti Asikkalassa Koulutuskeskus Salpauksessa samalla, kun järjestetään Sisä-Suomen Kalaleaderin Mestari-Kisälli 2 -hankkeen avaustilaisuus.
  • Koko Kalaparlamentti-tallenteen löydät täältä (tallenne on katsottavissa 19.1.2023 asti).

Kiitos kaikille osallistujille, tästä on hyvä jatkaa Kalaparlamentin kehitystä ja levittää sen ilosanomaa eteenpäin!

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Kalaparlamentti 29.11.2023

07/11/2023

Kalaparlamentti 28.9.2023

22/08/2023

Kalaparlamentti 30.5.2023

08/05/2023

Kalaparlamentti 22.3.2023

19/06/2023

Kalaparlamentti 25.1.2023

19/06/2023