Kalaparlamentti 23.11.2022

19/06/2023

Kirjoittanut: Janne

Päijänne-Leader

Historian toinen Sisä-Suomen Kalaleaderin Kalaparlamentti järjestettiin keskiviikkona 23.11.2022 klo 13. Tällä kertaa tilaisuuteen pystyi osallistumaan etänä, mutta myös paikan päällä Asikkalan koulutuskeskus Salpauksessa. Saman päivän aikana Asikkalassa vietettiin Mestari-Kisälli 2-hankkeen avaustilaisuutta. Kalaparlamenttiin osallistui tällä kertaa yhteensä 26 henkilöä.

Tämänkertaisen Kalaparlamentin aiheet ja esitykset:

 • Koulutuskeskus Salpauksen opetusalapäällikkö Heikki Tuomainen kertoi ennen itse Kalaparlamenttia oppilaitoksesta, koulutuksen muutoksista, opiskelijoiden innokkuudesta hakeutua alan koululaitoksiin sekä elinkeinokalatalouden työvoimapulasta.
 • Tuomaisen jälkeen Sisä-Suomen Kalaleaderin kalatalousaktivaattori Janne Ruokolainen avasi tilaisuuden kertomalla itse Kalaparlamentista ja sen tarkoituksesta; Kalaparlamentti on avoin tilaisuus, jossa sana on vapaa sekä kaikki voivat kommentoida ja keskustella elinkeinokalatalouden liittyvistä aiheista.
 • Tapio Keskinen (Luke) kertoi omasta työstään saalisilmoitusten, kalatalouden ja tutkimuksen parissa. Keskinen jakoi esityksessään tilastotietoa muikkusaaliin ja muikun kulutuksen muutoksista. Tapio kertoi myös paljon muuta tietoa elinkeinokalatalouteen liittyen sekä yhdessä pohdittiin muikun kalastuksen tulevaisuuden näkymiä. Keskisen mielenkiintoisen esityksen löydät TÄÄLTÄ. Suomalaisten kalatuotteiden ilmastovaikutuksista kertovan tuoreen tutkimuksen puolestaan TÄÄLTÄ.
 • Järki Särjen Ari Seppälä esitteli yrityksensä toimintaa ja kertoi sen historiasta. Yrityksen toimintaperiaatteena on ollut valmistaa herkullisia tuotteita mahdollisimman ekologisesti ja kestävästi. Järki Särki -tuotteet ovat osallistuneet moniin kilpailuihin ja onkin palkittu useasti, tänä vuonna Järki Särki palkittiin vuoden vastuullisimpana tuotteena. Seppälä kertoi esityksessään myös kuinka särjen maine ruokakalana on parantunut viime vuosina. Järki Särki esityksen lataat TÄÄLTÄ.
 • Viimeisenä varsinaisessa esityksessä kuultiin Sisä-Suomen Kalaleaderin kalatalouskoordinaattori Janne Niemimäen koordinoimista Mestari-Kisälli-hankkeista. Ensimmäinen ammattikalastajien rekrytoimiseen tähtäävä hanke päättyi elokuussa 2022. Hyväksi todettua hanketta päätettiin jatkaa ja näin käynnistyi jatkohanke; Mestari-Kisälli 2. Koska elinkeinokalatalouden työvoimapula ei rajoitu vain kaupallisen kalastuksen puolelle, vaan mm. vesiviljelyn puolella uusia osaajia kaivataan kipeästi. Tämän vuoksi Mestari-Kisälli toimintamallia on päätetty jatkaa myös kalankasvatuksen puolelle. Niemimäen esitys TÄÄLTÄ.
 • Esitysten jälkeen käsiteltiin osallistujilta etukäteen tulleita aiheita ja kysymyksiä, sekä osallistujat saivat vapaasti kertoa omista aiheista.
  • Juteltiin Hätälän “Kalastajalle kiitos” -rahoista ja niiden käytöstä Sisä-Suomen Kalaleaderin toiminta-alueella. Janne Ruokolainen ehdotti Kalaleaderin ohjausryhmälle rahojen hyödyntämistä kalastajien opintomatkoihin. Tilaisuuteen osallistuneet kalastajat puolsivat ehdotusta.
  • Uuden EMKVR-ohjelmakauden rahoituksesta ja hankkeiden päätöksistä keskusteltiin. Pohjois-Savon ELY:n Jorma Kirjavainen ja Tero Nieminen avasi tämän hetken tilannetta. Tarkemmat hankkeiden tukiprosentit ja linjaukset selviää toivottavasti lähiaikoina. Jorma Kirjavaisen edellisen Kalaparlamentin esityksen rahoitukseen liittyen löydät TÄÄLTÄ.
  • Kalaparlamentissa keskusteltiin ideasta, jossa kalastajien yhteisellä koulutushankkeella opeteltaisiin kalastusveneen rakentamista. Hankkeen idea on hyvä, mutta rahoituksen ja hankkeen organisoinnin järjestäminen haasteellista. Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:n vastaavanlaisen hankkeen loppuraportti löytyy TÄÄLTÄ.
  • Tilaisuudessa keskusteltiin myös kaupallisten kalastajien kalastuslupien saamisen vaikeudesta. Suuria eroja lupien myöntämisen suhteen on alueellisesti. Todettiin, että keskustelu aiheesta vesialueen omistajien kanssa on tärkeää sekä tieteeseen ja tilastoihin perustavan tiedon jakaminen tieto heille on oleellista.
 • Esitysten aikana Teamsin kommenttikenttään jaettiin hyödyllisiä linkkejä aiheisiin liittyen:
 • Koko tämänkertaisen Kalaparlamentti-tilaisuuden tallenteen löydät TÄÄLTÄ. Tallenne katsottavissa 23.3.2023 saakka.

Käy vastaamassa Kalaparlamentin jatkot -kyselyyn. Vastausten avulla pyrimme kehittämään Kalaparlamentti-konseptia.

Seuraava Kalaparlamentti järjestetään 25.1.2023, tällä kertaa pelkästään etäyhteyksin. Lisätietoja tilaisuudesta ja sen ohjelmasta lähempänä ajankohtaa.

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Kalaparlamentti 29.11.2023

07/11/2023

Kalaparlamentti 28.9.2023

22/08/2023

Kalaparlamentti 30.5.2023

08/05/2023

Kalaparlamentti 22.3.2023

19/06/2023

Kalaparlamentti 25.1.2023

19/06/2023