Kalaparlamentti 29.11.2023

07/11/2023

Kirjoittanut: Janne

Päijänne-Leader

Vuoden viimeinen Kalaparlamentti (ja viimeinen tällä mallilla toimiva tilaisuus) järjestettiin 29.11.2023 klo 13-15 etäyhteyksin.

Teema liittyi tällä kertaa kalastajien liiketoimintaan ja sen kehittämiseen. Kuulimme mm. kalastajien kertomuksia omista kokemuksista ja näkemyksistä. Lisäksi keskusteltiin mm. Kansallisesta Kalatalousverkostosta ja Asikkalaan suunniteltavasta kalalaitoksesta. Kalaparlamentin tallenteen voit katsoa TÄÄLTÄ, tässä kuitenkin  muutama poiminta tilaisuudesta:

Jarno Aaltonen, Pullan Kala (Rauma)

  • Jarno kertoi omasta kalastajan urasta ja näytti videon uudesta kalastusveneestä ja muunneltavasta hallintalaitteistosta. Aaltonen on kehittänyt ennakkoluulottomasti omaa toimintaansa ja panostaa niihin toimintoihin, jotka ovat kannattavampia kulloisena hetkenä. Jarnon videon ja koko esitys löytyy tilaisuuden tallenteesta.

Petri Manninen, Ranuan kalajaloste (Ranua)

  • Petri Manninen kertoi heidän kalastus ja jalostustoiminnasta. Jalostustilat ovat rakennettu merikonteista pikkuhiljaa toimintaa laajentaen. Konttiratkaisuja on Mannisella myös myytävänä, tilat ovat elintarvikehyväksyttyjä ja helposti muokattavissa. Tuotekehitystä on tehty paljon ja moni heidän tuotteistaan onkin palkittu ja laadukkaiksi todettu. Työntekijöitä on 8-12 henkeä, myynti tapahtuu markkinoilla ja tapahtumissa mm. myyntiautolla.

Asikkalan seudun kalatalouden liiketoimintaedellytykset -esiselvityshanke (Asikkalan kalatalo) – Janne Niemimäki, Päijänne-leader

  • Päijänne-Leaderin Janne Niemimäki kertoi syksyllä käynnistyneestä hankkeesta, jossa selvitetään Asikkalaan sijoittuvan kalalaitoksen toimintaedellytyksiä. Sijainti on erinomainen, kalavesiä on lähellä ja kunta on halukas kehittämään alueen elinkeinokalataloutta. Hyviä aineksia on siis olemassa, mutta myös haasteet tiedostetaan. Tällä hankkeen verkostoa rakennetaan ja pyritään löytämään mahdollisia laitoksen toimintaan sitoutuneita kalastajia. Alkuvuoden puolella on tarkoitus pitää ensimmäinen tilaisuus mahdollisten kalatalon käyttäjien ja kumppaneiden kanssa. Esiselvityshanke päättyy ensi vuoden elokuussa. Niemimäen esityksen löydät TÄÄLTÄ. Kaikki asiasta kiinnostuneet voivat käydä vastaamassa hankkeeseen liittyviin kyselyihin:

Kansallinen kalatalousverkosto ja verkostopäivät – Johanna Möttönen, Kuha-Suomen Kalaleader

  • Kuha-Suomen Kalaleaderin aktivaattori Johanna Möttönen kertoi juuri toimintansa käynnistäneestä kansallisesta kalatalousverkostosta. Verkosto edesauttaa yhteistyön lisäämistä sekä hyvien käytäntöjen leviämistä mm. tiedottamalla, kouluttamalla, kumppanuuksilla ja etsimällä alan ulkopuolisia rahoitusmahdollisuuksia. Verkostoon ja sen teemaryhmiin toivotaan liittyvän mahdollisimman paljon alan yrityksiä, jolloin niillä on mahdollisuus päästä vaikuttamaan alan toimintaan ja on mahdollisuus välittää viestiä toimijoilta päättäjien ja virkamiesten suuntaan. Tärkeä osa verkostoa onkin viestiminen, lähitulevaisuudessa on tarkoitus avata sivusto, jonne kaikki alaa koskevat uutiset ja ajankohtaiset asiat on koottu. Johanna mainitsi myös ensi vuoden alussa järjestettävät verkostopäivät (11-12.1. Kylpylähotelli Peurunka), joihin kaikkien kala-asioista kiinnostuneiden toivotaan osallistuvan. Tarkemmin kalatalousverkostosta ja verkostopäivistä Möttösen ESITYKSESSÄ.
    • Verkostoon mukaan voit käydä ilmoittautumassa TÄÄLLÄ.
    • Verkostopäiville ilmoittautuminen ja ohjelma puolestaan TÄÄLTÄ.

Vapaata keskustelua ja ajankohtaista

  • Keskustelua ja kysymyksiä heräsi runsaasti, tallenteesta voit käydä ne vilkaisemassa.
  • Tilaisuudessa kerrottiin, että Kalaparlamentti ja sen toteutus siirtyy ensi vuoden puolella osaksi kansallista kalatalousverkostoa. Näin tilaisuuksista tulee entistä vaikutusvaltaisempia ja tehokkaampia. Parlamentit pyritään järjestämään jatkossakin parin kuukauden välein. Verkostopäivät korvaavat kuitenkin tammikuun tilaisuuden ja seuraava järjestetään näillä näkymin maaliskuun loppupuolella. Osallistua voi matalalla kynnyksellä, tilaisuudet ovat vapaamuotoisia ja helpostilähestyttäviä. Aiheita ja teemaehdotuksia voi käydä jättämässä Kalaparlamentin jatkot-kyselyyn.
Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Kalaparlamentti 28.9.2023

22/08/2023

Kalaparlamentti 30.5.2023

08/05/2023

Kalaparlamentti 22.3.2023

19/06/2023

Kalaparlamentti 25.1.2023

19/06/2023

Kalaparlamentti 23.11.2022

19/06/2023