Kalastuksen taidot haltuun mestari-kisälli -mallilla

03/02/2023

Kirjoittanut: Sanavarma

Päijänne-Leader

Miten saada houkuteltua lisää uusia osaavia ammattikalastajia vastaamaan kotimaisen kalan kysynnän tarpeita? Tähän haasteeseen kalastuksen Mestari-Kisälli 2 -hanke pyrkii löytämään omalta osaltaan ratkaisua. Konnevedellä uusi kisälli aloitti oman polkunsa maaliskuun lopulla.

Miten saada houkuteltua lisää uusia osaavia ammattikalastajia vastaamaan kotimaisen kalan kysynnän tarpeita? Tähän haasteeseen kalastuksen Mestari-Kisälli 2 -hanke pyrkii löytämään omalta osaltaan ratkaisua. Konnevedellä uusi kisälli aloitti oman polkunsa maaliskuun lopulla.

Sami (vasemmalla) aloitti kisällipolkunsa Markuksen ja Kimmon opastuksella. (Kuva: Janne Niemimäki)

Viime vuoden syyskuussa päättyneen Sisä-Suomen Kalaleaderin kalastuksen Mestari-Kisälli -hankkeen hyvien tulosten rohkaisemana sille päätettiin hakea jatkoa. ”Yhdeksästä valmistuneesta kisällistä yli puolet jatkoivat kalastuksen parissa”, kertoo hankkeen koordinaattori Janne Niemimäki Sisä-Suomen Kalaleaderistä.

Jatkohanke käynnistyi toden teolla jo viime vuoden puolella ja kestää vuoden 2025 loppuun. Tällä hetkellä neljä mestari-kisälli -paria suorittaa omia harjoittelujaksojaan. Hankkeeseen on tarkoitus ottaa mukaan yhteensä 10 ammattikalastuksesta kiinnostunutta ja motivoitunutta kisälliä. Kisällit ovat mestarin opissa yhteensä 6 kuukautta, kokien jokaisen vuodenajan eri kalastussesongit. Kalastuksen ohella harjoitteluun kuuluu mm. ensiapu- ja hygieniakoulutusta.

Viimeisimpänä hankkeessa kisällinä aloitti Konnevetinen Sami Lehmonen. Kalastukseen, kalanjalostukseen ja muihin ammattikalastajan taitoihin Sami saakin erinomaista perehdytystä, kun opastajana toimii edellisestäkin hankkeesta tuttu mestari Kimmo Liimatainen. Kimmo ja aiemman hankkeen kisälli, Kimmon poika Markus, ovat lyhyessä ajassa päässeet jo hyvään vauhtiin kalastuksen merkeissä.

”Muikkunuotalla on käyty jo useampaan kertaan ja kalanjalostustöitä on tehty, hyvin on Sami omaksunut lyhyessä ajassa annetut tehtävät”, kehuvat Kimmo ja Markus kisälliään. Liimataiset ovat kehittäneet yritystoimintaansa mm. uudella savustusuunilla ja pakkauslaitteilla. Suoramyynnin lisäksi tuotteita löytyy Jyväskylän isoista marketeista, tuotemaistatuksiakin on kaupoissa käyty tekemässä.

Kalastukseen ja kalanjalostukseen aiotaan panostaa myös tulevaisuudessa. Sami palkattiin yritykselle, jotta tulevaisuudessa toimintaa voitaisiin kehittää entisestään. ”Hankkeiden avulla olemme saaneet palkkaukseen ja koulutukseen tukea sekä uutta intoa toimintaan”, Kimmo Liimatainen kertoo.

Hankkeen ohella Lehmonen suorittaa oppisopimuksella Koulutuskeskus Salpauksen ammattikalastajan opintoja. Kisälli voikin toimia hankkeessa esimerkiksi opiskelijana, kalastajan työntekijänä, työkokeilun piirissä tai yrittäjänä. Kisälliksi voi lähtökohtaisesti hakeutua kuka tahansa ammattikalastuksesta kiinnostunut henkilö, jolla on motivaatiota kehittyä tulevaisuudessa kaupalliseksi kalastajaksi. ”On tärkeää, että kisällien suhteen voidaan toimia mahdollisimman joustavasti”, Niemimäki kertoo.

Talvinuottausta Keiteleellä. (Kuva: Katja Svahnbäck)

Uusien kalastajien saaminen alalle jatkamaan ikääntyvien ammattilaisten tärkeää työtä on elintärkeää, jotta kotimaisen järvikalan saanti on turvattu. Tänä päivänä myös huoltovarmuus ja kalan omavaraisuus ovat korostuneet. ”Alan houkuttavuutta ja tietoisuutta alan mahdollisuuksista tulisi kehittää kaikin mahdollisin keinoin, jotta uusia tekijöitä saadaan lisää”, Niemimäki kiteyttää.

Kalastuksen Mestari-Kisälli 2 -hanke on saanut rahoitusta Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastolta, Suomen valtiolta sekä alueen kunnilta.

Lisätietoja:

Janne Niemimäki

Kalatalouskoordinaattori, Sisä-Suomen Kalaleader

044 744 0396, janne.niemimaki@paijanne-leader.fi

www.paijanne-leader.fi/kalatalousryhma/hankkeet/mestari-kisalli-2-hanke/

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Kolme Kalaleader-ryhmää järjesti yhteisen kalatalouden opintomatkan Viroon

03/07/2024

Sisä-Suomen Kalaleaderin uusin Uutiskirje luettavissa

14/06/2024

Selvitys ehdottaa kalatalousalan AMK-koulutuksen aloittamista uudelleen

14/06/2024

Kalastajien toimintaedellytykset paranevat Asikkalassa

31/05/2024

Lähde mukaan opintomatkalle Viroon!

24/05/2024