17/02/2025
Kirjoittanut: Janne
Kalatalousala elää jatkuvassa muutoksessa, ja parhaat opit löytyvät usein toisten kokemuksista ja toimivista esimerkeistä. Mestari-Kisälli 2 -hanke sekä Sisä-Suomen Kalaleaderin opintomatkahanke järjestivät helmikuussa 2025 opintomatkan Itä-Suomeen, jossa kalatalouden ammattilaiset ja kehittäjät pääsivät tutustumaan alan toimijoihin, jakamaan kokemuksia ja verkostoitumaan. Matkalla oli myös Leader Viisari ry:n hallinnoiman Järvikalan myynnin edistämishankkeen edustajia. Matka kulki Jyväskylästä Savonlinnaan, Rantasalmelle, Kuopioon ja Vesannolle, pysähtyen matkan varrella kalastajien, jalostajien ja muiden toimijoiden luona.
Opintomatkan tarkoituksena oli tarjota osallistujille käytännönläheistä tietoa kalatalouden eri osa-alueista. Erityisesti kiinnostuksen kohteena olivat:🔹 Kalastajien liiketoiminnan kehittäminen – miten muut kalastajat ovat ratkaisseet toimintansa kannattavuuteen liittyviä haasteita?🔹 Jalostus ja myyntikanavat – mitä uusia mahdollisuuksia on tarjolla, ja miten erilaiset myyntimallit toimivat käytännössä?🔹 Verkostoituminen ja kokemusten vaihto – kuinka voimme tukea ja oppia toisiltamme?🔹 Hanketoiminta ja kehitysmahdollisuudet – millaisia tukia ja kehityshankkeita on tarjolla kalatalouden edistämiseksi?
Tärkeä näkökulma oli myös kalastuksen monimuotoisuus eri alueilla – Itä-Suomen vesistöt tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia kuin esimerkiksi Päijänteen alue, ja näiden eroavaisuuksien ymmärtäminen auttaa kehittämään omaa toimintaa.
Aikainen lähtö Jyväskylästä vei meidät kohti ensimmäistä kohdetta, Järvi-Suomen Kalatuotetta. Yritys tunnetaan vahvasta osaamisestaan kalanjalostuksen saralla, vierailulla saimme arvokasta tietoa kalankäsittelystä sekä markkinoiden vaatimuksista. Haasteita järvikalaan perustuvassa laitoksessa riittää, mutta myös mahdollisuuksia. Paikanpäällä keskusteltiin mm. vajaasti hyödynnettyjen kalojen (särkikalat, muikku…) kysynnän heikkoudesta sekä osaavan työvoiman saamisen haasteista.
Matkan ensimmäinen matkakohde: Järvi-Suomen Kalatuote. Kuva: Janne Niemimäki
Seuraavaksi matka jatkui kohti Kalakonttia, jossa pääsimme tutustumaan suoramyyntiin ja monipuolisiin myyntikanaviin. Tässä kohteessa kävi selväksi, että monipuolistaminen ja uusien markkinoiden löytäminen ovat ratkaisevia menestystekijöitä. Keskustelimme mm. Graani-konseptista, jossa kalatuotteita myydään osana laajempaa paikallisten tuottajien tarjontaa. Kalakontti on laajentanut toimintaansa vuosien saatossa, yksi asia on kuitenkin aina ollut selvää; tuotteiden korkea laatu on avainasemassa. Suoramyynnillä ja omien myyntikanavien kehittämisellä voi pärjätä, mutta se vaatii sitoutumista. Matkalaiset pitivät Kalakonttia erinomaisena esimerkkinä ja antoi monille intoa kehittää myös omaa toimintaa. Erityisesti Mestari-Kisälli -hankkeen pareja kohde kiinnosti, Kalakontin toiminnassa onkin vahvasti mukana myös nuorempi sukupolvi.
Kalakontin Tanja Raivion hieno toiminnan esittely kiinnosti osallistujia. Kuva: Janne Niemimäki
Päivän päätteeksi saavuimme Savonlinnaan, jossa Itä-Suomen Kalaleaderin aktivaattori Pekka Sahama esitteli alueen Leader-toimintaa. Mielenkiintoista oli kuulla, kuinka ongelmat, kuten saimaannorpan tuomat haasteet, ovat yhdistäneet kalastajia ja muita toimijoita, johtaen tiiviimpään yhteistyöhön.
Pekka Sahama esitteli Itä- Suomen Kalaleaderin toimintaa. Kuva: Laura Kortelainen
Toinen päivä alkoi Kerimäen Kalatalolla, jossa saimme arvokasta tietoa kalankäsittelyn tilaratkaisuista ja hieman erilaisesta toimintakonseptista. Keskustelimme mm. muikun menekistä ja kalankäsittelylaitteista. Kerimäen Kalatalon toiminta perustuu pitkälti lähialueen muikkuun. Vaikka haasteita muikun osalta markkinoilla onkin, Kerimäellä nähdään, että muikulle tulee aina olemaan kysyntää. Varsinkin kun tuote on laadukas ja toimitusvarmuus voidaan taata. Laitosvierailun aikana tuli selväksi, että osaava henkilö laitteiden huollossa ja korjauksien puolella on todella tärkeää. Myös osaava henkilöstö on avainasemassa, Kalatalolla pidetään huolta henkilöstön hyvinvoinnista.
Ovet aukenivat lopulta innokkaille matkalaisille. Kuva: Laura Kortelainen
Matka jatkui Rantasalmelle, jossa tapasimme Markku Kettusen ja Henna Majurin. Kalastajapariskunta on rakentanut toimintansa oman kalanjalostuksen ja suoramyynnin varaan. Heidän esimerkkinsä osoittaa, kuinka tehokkaasti perheyritys voi pyörittää kalastustoimintaa. Heidän koko kalansaaliinsa päätyy myyntiin, hyvin pienellä hävikkillä. Kysyntä on ollut riittävää kattamaan kaiken saatavilla olevan kalansaannin. Myynti tapahtuu pääosin suoraan asiakkaille, mm. Varkauden torilla, mikä mahdollistaa kilpailukykyisen hinnan ilman välikäsiä. Kalastus tapahtuu pääasiassa itse tehdyillä rysillä, mikä mahdollistaa kestävän kalastuksen. Vierailu oli inspiroiva esimerkki siitä, kuinka yrittäjäpariskunta voi yhdessä kehittää kestävän ja kannattavan kalastus- ja myyntimallin, joka palvelee paikallisia asiakkaita ja hyödyntää luonnonvarat tehokkaasti.
Mm. pyydysrakennus kiinnosti osallistujia. Kuva: Janne Niemimäki.
Päivän päätteeksi saavuimme Kuopioon, jossa jaoimme päivän antia osallistujien kesken. Moni osallistuja mainitsi, kuinka tärkeää oli kuulla käytännön kokemuksia ja saada uusia ideoita omaan toimintaan.
Viimeisenä matkapäivänä tutustuimme Kalavapriikkiin, yhteen Suomen suurimmista kala-alan toimijoista. Kalavapriikin toiminta perustuu vahvasti kotimaiseen kalaan, ja erityisesti luonnonkala on merkittävä osa-alue heidän valikoimassaan. Yritys tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman erilaisia kalatuotteita. Yhtiön tavoitteena on muodostaa Suomen kattavin kalastajien verkosto.
Hygienia ja suojautuminen ovat tärkeitä laitosvierailuilla. Kuva: Janne Niemimäki
Erityisen kiinnostavaa oli kuulla Kalavapriikin toimintamallista kalastajien kanssa. He maksavat reilun tuottajahinnan, joka pysyy samana koko vuoden, mikä luo kalastajille ennakoitavuutta ja vakautta. Lisäksi Kalavapriikki ostaa kaikki sovittujen kalalajien saaliit sopimuksen tehneiltä kalastajilta, mikä vähentää epävarmuutta ja auttaa kalastajia suunnittelemaan toimintaansa pitkäjänteisesti. Vierailu Kalavapriikissa osoitti, kuinka suuri toimija voi tukea kestävää kalastusta ja tarjota vakaan markkinan kotimaiselle kalalle.
Kuopion kauppahallissa pääsimme kokemaan, kuinka vilkkaassa ja elävässä kauppahallissa myydään kalaa ja kalatuotteita. Kalakauppiaat totesivat mm. sen, joka kalastajienkin keskuudessa on tullut selväksi, made ei tee enää kauppaansa entiseen tapaan. Opintomatkan päätti vierailu Kalasta kasvua -hankkeen luona Vesannolla. Vesannon kalasatama on ollut vajaakäytöllä jo jonkun aikaa, hankkeen avulla tiloille pyritään löytämään uusia käyttäjiä.
Kuopion kauppahallissa oli runsas luonnonkalan tarjonta. Kuva: Janne Niemimäki.
🔹 Kalastajien saaman hinnan vaihtelut ja markkinoiden epävarmuus ovat suuri haaste – hintojen lasku vaikuttaa kannattavuuteen merkittävästi.🔹 Toiminnan monipuolistaminen on välttämätöntä – pelkkään kuhakauppaan ei voi luottaa, vaan rinnalle tarvitaan muita tuotteita ja markkinakanavia. Matkan aikana keskustelua herättivät erityisesti kalastajan saama hinta kuhasta, joka on viime aikoina laskenut.🔹 Suoramyynti ja lyhyet ketjut voivat tuoda parempaa hintaa, mutta niiden toteuttaminen vaatii resursseja ja osaamista.🔹 Verkostoituminen ja kokemusten vaihto ovat ensiarvoisen tärkeitä – ilman yhteistyötä ala ei kehity, ja uudet ideat syntyvät keskusteluista muiden toimijoiden kanssa.
Osallistujat pitivät matkaa erittäin onnistuneena – osallistujat saivat arvokasta tietoa ja uusia kontakteja, jotka voivat johtaa konkreettiseen yhteistyöhön tulevaisuudessa. Kiitos kaikille osallistujille ja vierailukohteille matkan onnistumisen takaamisesta! 🎣
Palaa ajankohtaisiin
Kalatalousaluepäivät 2025 – Lupakäytännöt, yhdistymiset ja kalastuksen sääntely herättivät keskustelua
24/03/2025
Hidaskasvuiset kuhakannat – seminaari kokosi yhteen kalatalouden asiantuntijat
11/03/2025
Sisävesikalastajien seminaari ja opintomatka tutustumaan Ruotsin kalatalouteen
28/01/2025
Somekoulutukset ammattikalastajille
22/01/2025
Kaupallisten kalastajien vesillepääsyn edistämishankkeelle jatkoaikaa
09/01/2025