Olut kirkastuu Vesijärven hoitokalastussärkien avulla – Find the Fish -oluessa käytetään uimarakkoja

20/06/2023

Kirjoittanut: Janne

Päijänne-Leader

Vapunpäiväksi valmistuvassa Ant Brewn panimon Blond Ale-oluessa hyödynnetään särkien uimarakkoja oluen kirkastamiseen. – Kirkaste pääsee heti kunnon tulikokeeseen, kommentoi AntBrewn panimovastaava Kari Puttonen ennen kirkasteen lisäystä samean oluen joukkoon.

Huhtikuun puolessa välissä päästiin viimein käyttämään Vesijärven särkien uimarakoista valmistettua Isinglass-kirkastetta oluen joukkoon. Viime vuoden loppupuolella käynnistyi projekti, jonka tarkoituksena on hyödyntää hoitokalastussaaliita uudella tavalla. Vaikka kalojen uimarakoista tehtyä kirkastetta onkin käytetty jo vuosisatoja, kotimaisten kalojen rakkoja käytetään nyt tiettävästi ensi kertaa. Find the Fish on uusin Wasted Potential -olutsarjan tuotos, sarjassa on aiemmin hyödynnetty mm. hanhen ulosteita ja hävikkihedelmiä.

– Uimarakoista valmistettu kirkaste on hyvin perinteinen tapa saostaa oluen proteiineja, jolloin valmiista oluesta tulee kirkkaampaa. Oluen makuun kirkasteella ei pitäisi olla vaikutusta. Vappuna nähdään, kuinka tehokkaasti aine on vaikuttanut, AntBrewn Puttonen kommentoi. Vappupäivänä 1.5. AntBrewllä juhlistetaan paitsi oluen lanseerausta, myös vietetään Lahen Juhlaviikkojen (15.4.-1.5.2022) yhtä tapahtumaa. Viikot ovat kunnianosoitus paikallisille kulttuuriyhteisöille.

AntBrewn Kari Puttonen lisäsi kirkasteen oluen joukkoon. Kuva: Juha-Pekka Huotari, Lahden kaupunki.

– Vesijärveä on hoitokalastettu jo 1980-luvulta asti. Kalasaaliin mukana on poistettu yli 36 tonnia fosforia, kertoo Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön vesistöasiantuntija Anna Hakala. Kiertotalous ja Vesijärven tarina yhdistyvät yllättävällä tavalla. Samalla, kun saadaan raaka-ainetta herkullisen oluen valmistukseen, parannetaan siis Vesijärven tilaa. Viime vuoden hoitokalastussaaliis järvellä oli yli 70 000 kiloa. Vaikka iso osa saaliista päätyykin hyötykäyttöön, olisi vielä paljon hyödynnettävää. Uimarakkojen hyödyntäminen on osa tätä prosessia.

– Uimarakko-projektin yksi tärkeimmistä tavoitteista on lisätä ihmisten mielenkiintoa vajaasti hyödynnettyjä kaloja kohtaan ja nostaa niiden arvostusta, kertoo projektista Sisä-Suomen kalatalousryhmän kalatalouskoordinaattori Janne Niemimäki. Oluen valmistuksen lisäksi Vesijärven särkiä on hyödynnetty tulevassa Vesijärvi-menussa. Toukokuun toisella viikolla kolmessa lahtelaisessa ravintolassa on tarjolla annoksia, joissa on käytetty savustettuja särkiä.

Uimarakoista valmistettiin Isinglass-kirkastetta Mikkelin Esedun tiloissa. Kuvassa: Janne Niemimäki ja Anne Piispa. Kuva: Juha-Pekka Huotari, Lahden kaupunki.

Wasted Potential -sarjan uutuusolut on osa Sisä-Suomen kalatalousryhmän Lähikalan arvoketjun kehittäminen Sisä-Suomessa -hanketta. Mukana Find the Fish -oluen kehittämisessä on AntBrewn, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021-projektin ja Lahden kaupungin lisäksi ollut Etelä-Savon ammattiopisto Esedu. Vesijärvi-menu osuudessa mukana ovat Salpausselän kala sekä lahtelaiset ravintolat; Taivaanranta, Kokka ja Malskin Bistro.

Lisää kuvia aiheesta täältä.

Lataa lehdistömateriaalit ja infopaketti Wasted Potential -olutsarjan tuotteista täältä.

Lisätietoja:

Janne Niemimäki

Kalatalouskoordinaattori, Sisä-Suomen kalatalousryhmä

044 744 0396, janne.niemimaki@paijanne-leader.fi

Kari Puttonen

Panimovastaava, AntBrew

050 302 8181, kari@antbrew.fi

Maria Ansas

Viestinnän asiantuntija, Lahden kaupunki

044 482 6428, maria.ansas@lahti.fi

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Valtakunnalliset ammattikalastusmessut 5-6.7.20204 Porin Reposaaressa

09/04/2024

EMKVR:n määräaikaiset hakumenettelyt avattu yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin ja kalataloudellisiin kunnostuksiin

18/03/2024

AsikKALA – Kalasta elinvoimaa -tilaisuus 19.3. klo 12-16

12/02/2024

EMKVR:n määräaikaisten hakujen suunnitelma päivitetty

09/02/2024

Kansallinen Kalatalousverkosto jatkaa Kalaparlamentti-konseptia

29/01/2024