Kolme Kalaleader-ryhmää järjesti yhteisen kalatalouden opintomatkan Viroon

03/07/2024

Kirjoittanut: Janne

Päijänne-Leader

Sisä-Suomen, Itä-Suomen ja Perämeren rannikon Kalaleader-ryhmät järjestivät opintomatkan Viroon 26-28.6.2024. Matkan tarkoituksena oli tutustua Viron kalatalouteen ja edistää yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Matka tarjosi osallistujille arvokkaita mahdollisuuksia oppia uusia teknologioita ja toimintamalleja, sekä verkostoitua alan ammattilaisten kanssa.

Vierailukohteina olivat mm:

Dirhamin kalasatama: Ensimmäisenä päivänä vierailimme Dirhamin kalasatamassa, jossa saimme tutustua norjalaisen lohen ja paikallisten kalojen jalostukseen. Dirhami on pieni paikkakunta, joka tunnetaan erityisesti kalanjalostuksestaan ja satamapalveluistaan.

Estofish Pärnussa: Toisena päivänä vierailimme Estofishissä, joka on yksi Viron merkittävimmistä kalayrityksistä. Yritys käsittelee pääasiassa silakkaa ja kilohailia, ja heidän modernit pakastus- ja käsittelylaitteensa tekivät vaikutuksen.

Petbit: Kävimme myös Petbitissä, joka on erikoistunut lemmikkiruoan valmistukseen kalasta. Yritys käyttää paikallisia kaloja raaka-aineenaan ja on kiinnostunut ostamaan kalaa myös Suomesta.

JAPS: Vierailimme myös JAPS-kalayrityksessä, joka on yksi Viron johtavista kalayrityksistä. Yritys työllistää noin 120 henkilöä ja jalostaa pääasiassa makean veden kaloja kuten kuhaa, ahventa ja haukea. Heidän modernit pakastuslinjastonsa ja panostus energiatehokkuuteen herättivät paljon kiinnostusta.

Paikalliset kalastajat: Tapasimme paikallisen kalastajan Jaan Andersonin, joka kertoi omasta kalastustoiminnastaan ja haasteistaan. Hän toimii myös kalastusoppaana ja vuokraa kalastuskalustoa. Eläköitynyt ammattikalastaja Mati Lasn kertoi omasta urastaan ja paikallisten kalastajien työstä. Lasn on kolmannen sukupolven kalastaja, ja hänen perheensä kalastustoiminta on alkanut vuonna 1901.

Jõgisoo Forellipüük: Viimeisenä päivänä tutustuimme Jõgisoo Forellipüük -kalankasvatuspaikkaan, jossa kasvatetaan kirjolohia ja sampia. Asiakkaat saavat valmistaa itse pyytämää kalaa paikan päällä ruoaksi tai voivat viedä sen mukanaan jalostettavaksi.

Kohokohdat ja opit

Matkan aikana opimme paljon uutta Viron kalataloudesta ja sen toimintamalleista. Keskustelut paikallisten asiantuntijoiden, kuten Erko Veltsonin, kanssa avasivat uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia kehittää omaa toimintaa Suomessa. Erityisesti Estofishin ja JAPSin modernit käsittelylaitteet ja Petbitin innovatiiviset lemmikkiruokatuotteet herättivät kiinnostusta osallistujissa.

Yhteistyö ja verkostoituminen

Yksi matkan tärkeimmistä tavoitteista oli verkostoituminen ja yhteistyömahdollisuuksien kartoittaminen. Osallistujat saivat tilaisuuden jakaa kokemuksiaan ja ideoitaan kollegoidensa kanssa. Matka loi pohjan mahdollisille tuleville yhteistyöprojekteille ja antoi osallistujille arvokkaita kontakteja.

📸 Katso lisää kuvia matkasta: Kuvagalleria

Opintomatka oli osa Kalaleader-ryhmien opintomatkahankkeita. Hankkeet ovat saaneet tukea Euroopan meri-, kala- ja vesiviljelyrahastosta.

Palaa ajankohtaisiin

Aiemmat

Yhteistyöllä kohti kestävää kalastusta -tilaisuus Heinolassa 5.11.2024

13/09/2024

Yhteistyöllä kohti kestävää kalastusta -tilaisuus Hartolassa 16.10.2024

13/09/2024

Yhteistyöllä kohti kestävää kalastusta -tilaisuus Asikkalassa 9.10.2024

11/09/2024

Sisä-Suomen ja Kuha-Suomen Kalaleaderien Kasvua Kalasta -tilaisuudet syyskuussa 2024

14/08/2024

Kalastuksen Mestari-Kisälli 2 -hanke etenee

31/07/2024